Som vi pratar om i avsnitt 36 av Singelpodden är det många som känner sig ensamma under julhelgen. För dig som känner dig ensam på julafton så har vi en del tips som vi listar nedan, några är med i avsnittet och några är nya.

 

Vill du träffa folk på julafton?

 • Kolla in forum som till exempel Meetup för att se om det finns någon som ordnar någon aktivitet i din närhet.

 

 • Gå till en kyrka nära dig. Många församlingar har öppet hus under julhelgen och vissa församlingar anordnar julfirande. 

 

 • Röda Korset har verksamhet på vissa ställen under julen. Kolla på Röda Korsets hemsida om det finns något på din hemort.

 

 • Bor du i Stockholm har flera olika samfund och organisationer gått ihop och anordnar ”Jul i gemenskap” i Immanuelskyrkan. Läs mer om det här.

 

 • Googla på alternativa julfiranden, ensam på jul eller fira julafton ensam så kommer det upp en del initiativ runt om i Sverige.

 

 • Det finns olika stadsmissioner  runt om i Sverige och flera av dom anordnar aktiviteter under julhelgen. Sök på stadsmissionen på Google så ser du om det finns någon sådan verksamhet där du bor.

 

Vill du absolut inte träffa folk på julafton?

 • Gör det mysigt hemma! Fixa nån god mat/gotte, läs en bok eller kolla på någon bra serie eller film som du velat titta på länge.

 

 • Gör något aktivt. Ta en promenad, ut och spring eller gå till gymmet. Det är alltid skönt att röra på sig och som ni vet frigörs endorfiner vid fysisk aktivitet och det gör att man mår bra.

 

 • Lyssna på poddar! Poddtipsen nedan är länkade till Itunes men finns på dom flesta podcastspelare.

  Nördigt – En podcast om spel, serier, comics och TV.

  This American Life – En amerikansk podcast som tar upp alla möjliga olika ämnen.

  Ofiltrerat – Sofia Sjöström aka PtFia intervjuar olika bloggprofiler om deras verklighet.

  Värvet – Kristoffer Triumf intervjuar massa olika svenska personer. Alltifrån kändisar till författare.

  P3 Dokumentär och P1 Dokumentär – Det finns massor av välproducerade och intressanta dokumentärer att lyssna på.

 

 • Försök göra något som du själv tycker om. Om det är att spela TV-spel, sticka, måla eller kolla på knasiga klipp på Youtube spelar ingen roll. Livet känns alltid härligare om en gör sånt som man gillar.

 

Tips på resurser för dig som har det tungt

Om du har det lite extra tungt under julhelgen finns det en del ställen dit du kan vända dig för att prata med någon, nedan är det länkat till några av de organisationer som erbjuder stöd.

Oavsett hur du firar jul önskar vi på Singelpodden dig en riktigt God Jul!